Hosszú idő után először csináltam valamit, ami egyrészt új, másrészt nagyjából saját ötlet. Azaz múlt héten ettem egy osztrák étteremben ilyesmit, és próbáltam csinálni valami hasonlót. Azon mondjuk nem volt szósz, az teljesen a semmiből jött.
Maga a tészta nem nagy cucc, a töltelék és a szósz az izgalmas, na meg hogy sikerül-e úgy megfőzni a kis férgeket, hogy ne essenek szét teljesen. Persze könnyebb lenne egy profi ravioli mintával, de majd kegközelebb.
Tészta
40 dkg durumliszt
1 tojás
egy tk só
egy ek olívaolaj
annyi víz, amennyit felvesz
Tésztát meggyúrjuk, elvileg nem kell túl lazára, szerintem az enyém kicsit túl kemény is lett. Kinyújtjuk, ez a legnehezebb, mert nagyon vékonyra kéne, nekem olyan 2 mm lett saccra, de ez megfőve még mindig túl sok. Felvágjuk ilyen sütirollerrel, mint a képen, vagy köröket szaggatunk, ki amit szeretne, és amihez türelme van. Ez most egy bézik verzió.
Töltelék
10 dkg gorgonzola
10 dkg dió
Nagyon egyszerű, megdaráljuk a diót (durvára, annál kevésbé folyik ki majd a tésztából), villával összemasszírozzuk a gorgonzolával, kis gombócokban a tésztára applikáljuk őket, mejd összedolgozzuk a széleiket. Feltesszük a tésztát sós vízben főni.
Addig a szósz
1 lime
5 dkg vaj
1 lötty fehérbor (elhagyható)
8-10 mentalevél
só, bors
1 fél kk cukor (nyírfacukor)
kk liszt
2 dl tejszín
A lime héját lereszeljük (természetesen kezeletlen héjú lime-ot vettünk, mert csilliárdosok vagyunk), a felének a levét kifacsarjuk. A vajjal egy edénykében elkezdjük melegíteni, majd jöhet a bor, menta, a liszttel kikevert tejszín (de ha nem zavar, hogy folyós lesz a szósz, nem kell liszt), só, bors. Felforraljuk, hogy besűrűsödjön.
Mehet rá az addig jó esetben szépen kifőtt raviolira, majd a tetejére parmezán.