Ezt a banánkenyeret már harmadszor sütöm meg, az első túl folyós lett, a másodikat hamar vettem ki a formából, és szétesett, a harmadik még otthon pihen, és várja, hogy felszeljem. Picit mindig alakítottam a recepten, de ízre már az első is elég jó volt. Megint olyan recept, ahol minden hozzávaló opcionális, lehetetlen teljesen elrontani, de itt egy verzió, ami nekem bejött.
Egy őzgerincformára elegendő tésztához:
3 tojás
3 banán
1 kisebb cukkini
1 pohár görögjoghurt (180 gr)
10 dkg cukrozatlan datolya/méz/édesítő ízlés szerint
1 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
10 dkg kókuszliszt
40 gr zabliszt
40 gr kókuszreszelék/darált dió, mogyoró, mandula (el is maradhat)
3 ek olaj (kókusz, olíva, vaj, bármi)
3 ek cukrozatlan kakaópor
+ extraságok
marék dió
marék áfonya
csokidarabok
bármi :)
A tojást, banánt, cukkinit, joghurtot, datolyát (ha van benne) botmixerrel összekutyulom, a száraz hozzávalókat és olajat hozzákeverem, végül mehet bele még bármi, amit otthon találsz. Általában úgy sütök, hogy szeretném felhasználni a maradék dolgokat, így került bele a tésztába legutóbb egy cukkini, meg egy fél avokádó, dió, áfonya. A cukkinitől amúgy kicsit vizenyős lesz a tészta, ami egyrészt jó, mert nem fog kiszáradni még harmadnap se, másrészt kicsit sületlen jelleget ad neki, ez engem nem zavart.
Tapasztalataim szerint datolyával finomabb, mint mézzel.
Kiolajozott őzgerincformába töltöm a cuccot, amelynek az állaga nagyjából muffintésztára kell emlékeztessen, és betolom a 170 fokra előmelegített sütőbe. Mintegy másfél órára, de lehet, hogy magasabb fokozaton lehetne gyorsabban sütni, én nem mertem.
Mikor kiveszed a sütőből, NE borítsd ki rögtön, hanem hagyd kihűlni. Lekvárral és mogyoróvajjal edve csodálatos.
*A kép még az első verzióról készült, ebbe nem tettem kakaót.