Ez az eddigi legjobb sajátsüti recept, annak ellenére, hogy ma reggel realizáltam, a tésztát illetően lehettem volna sokkal kreatívabb, ügyesebb, meg amúgy se nagy találmány, de izé, szóval kurvafinom, és ez a lényeg.
Hozzávalók egy 26-28 centis piteformába
Tészta
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 tojássárgája
10 dkg vaj + kevés a forma kivajazásához
2 kiskanál nyírfacukor
Töltelék
6 db érett körte
10 dkg gorgonzola
10 dkg natúr sajtkrém (pl Philadelphia light)
3 tojásfehérje
2 kiskanál nyírfacukor
1 csipet só
1 marék dió
A tésztához a vajat lereszelem sajtreszelőn, és elmorzsolom a liszttel. Hozzáadom a cukrot és a sárgákat, összedolgozom, elnyomogatom a kivajazott piteformában (babramunka hülye unatkozó gyerekeknek). Sütöm 5 percet 180 fokon.
Közben
A körték felét, tehát 3-at lereszeltem nagylyukú reszelőn, és karamellizáltam 2 kiskanál nyírfacukorral. Már amennyire lehet, inkább csak forraltam. A diót megpirítottam kicsit, belekeverem. Belekevertem a gorgonzola nagyrészét is, egy picit kihagytam, azt a tetejére szóróm majd a végén. Mehet bele a sajtkrém, és mikor már nem atomforró a cucc, a fehérjék is. Beleöntöm a formába, a tetejét pedig a maradék 3 körtével díszítem, végül rászórom a megmaradt gorgonzolát. Mehet vissza a sütőbe 30-40 percre.
A végeredmény kellemesen sós és édes egyszerre.
Ne ítéljetek el, amiért a tészta széle ronda. Igen, az. tudom.