Nem szeretem a sütőtöklevest. Semmilyen formáját. A sütőtök oké, magában, de bármivel ízesítve fúj. Aztán Krakkóban, 2 napnyi kekszen élés után elém toltak egy tál curry-s sütőtöklevest, és azóta minden nap eszembe jut, olyan jó volt, ezért végre kipróbáltam.
Egy indokolatlanul túlméretezett adaghoz
1 sütőtök
1 fej hagyma
1 dl kókusztej (ilyen rendes, nem ez a 3%-os)
curry
koriander
római kömény
chili
gyömbér
tetszőleges olaj
só, bors
Díszítés
olívaolaj
sajt
rozmaring
Nagykéssel és sok kitartással meggyilkolom a tököt, kikaparom a gyomrát, darabokra vágom, megpucolom, szenvedek vele kicsit, míg kb 3-5 centis darabokra sikerül aprítanom.
A hagymát tetszőleges olajon megpirítom, majd a fűszereket is. Igen. Port használtam, nem frisset. Bele a tök, felöntöm vízzel, főzöm, só, bors. 15 percet főtt, ekkor felforraltam a kókusztejjel, majd levettem a tűzről és összeturmixoltam. Körbelocsoltam olívaolajjal a tányérban, ami nem csak luxyzás, tényleg finomabb lesz tőle, tettem rá sajtot, mert sajt mindenre kell, és nyomtam a tetejébe némi friss rozmaringot, na ez már tényleg csak a kirakat kedvéért.
Az eredmény így néz ki, és meglehetősen finom.