Mindenkinek van egy bevált pizzareceptje, ami otthon sütve sosem lesz olyan, mint a pizzériás, mert nem tud 350-400 fokot a _fatüzelésű_ sütőnk, de azért a lehető legjobb, és szeretjük, és bármennyit meg tudnánk belőle enni.
Ezt most 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből sütöttem, a lisztet a Groby-ban és a Fővám téri Ázsia boltban lehet kapni, sima fehér zacskóban adják, és annyi van ráírva, hogy teljes kiőrlésű búzaliszt. Egyszer már komolyan lefotózom. Sokféle más lisztet próbáltam, de mind nagyobb szemcsés és sokkal inkább fűrészporízű, ez maga a csoda.
Lehet persze sima liszttel keverni, 1/3-2/3 arányban már kb. nem lehet észrevenni, hogy teljes kiőrlésű.
Hozzávalók 2 nagy pizzához:
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dkg só
langyos víz
1 csipet cukor
3 ek olívaolaj
Paradicsomszószhoz:
2 kiskanálnyi hagyma lereszelve
2 babérlevél
1 sűrített paradicsom (Aranyfácán)
víz
só, bors
Feltét:
30 dkg pizzamozzarella (nem, nem, nem a lében ázó verzió)
bármi
Az élesztőt a langyos, cukros vízben felfuttatom, összeöntöm a liszttel, sóval, olajjal. Robotgéppel vagy kézzel (csináltam évekig így, túlélhető) összedolgozom jól. Kiteszem a napra kelni egy konyharuhával lefedve, ha sok időm van, 2 órára a hűtőbe, ha kevés, fél órára lezárt műanyag tálban meleg vízbe (mosogató).
Elkészítem a paradicsomszószt:
Lereszelem a hagymát, olajon megpirítom, felöntöm a paradicsommal és 2x annyi vízzel, babérlevél, só, bors, pár percig fedő alatt főzöm.
Lisztes kézzel kinyújtom a megkelt tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, miközben a sütő már melegszik elő legmagasabb fokozaton. Ha a sütőpapírt beolajozom, a tészta ropogósra sül + könnyebben lejön a papírról.
A pizza megpakolásának sorrendje nálam (így láttam pizzériában, de lehet fasság):
Tészta
Szósz
Oregánó
Sajt
Feltétek
*Gombát érdemes előtte megdinsztelni, különben lucskosra áztatja a tésztát, ebbe belefutottam már párszor, mert sok gombával szeretem.)
Sajnos most ettem meg az utolsó szeletet tegnapról mikrózva, kérnék még.